perjantai 6. tammikuuta 2012

Sara, Tarinatyttö


Eilen illalla sängyssä sain luettua tämän kirjan, L.M.Montgomeryn Sara Tarinatytön loppuun. Lainasin sen ennen joululomaa kirjastosta, mutta aloitin lukemisen vasta päri päivää sitten koska äitini oli lukenut sitä.
Takakansi: 
Sykähdyttävän valloittava kertomus tarinoiden voimasta
Tummahiuksinen ja mantelisilmäinen Sara Stanley asuu Carlislessa Prinssi Edwardin saarella sukulaistensa luona. Hänen taiteilijaisänsä on jatkuvasti matkoilla. 14-vuotias Sara ei ole kaunotar ja hyvä taloustöissä niin kuin Felicity-serkku. Hän ei ole myöskään enkelimäisen kiltti niin kuin Cecily-serkku. Mutta erään asian hän osaa. Hän osaa kertoa tarinoita.
Saran oma tarina kuullaan Beverley-serkun kertomana. Hän muistelee aikuisena lapsuutensa ihastuttavaa aikaa Kingin sukukartanossa. Hän valottaa myös Saran tulevaisuutta: serkkutytöstä tulee karismaattinen näyttelijä, joka valloittaa estradeja ympäri maailman. Beverley muistelee myös hetkiä mummi ja ukki Kingin puutarhassa, jossa Sara ensiksi valloittaa tarinoillaan serkkunsa ja ystävänsä ja jossa heille jokaiselle on istutettu oma syntymäpäiväpuu.
Sara, Tarinatyttö on uusi suomennos L.M.Montgomeryn varhaistuotantoon kuuluvasta kirjasta The Story Girl. Kirja valottaa hyvin sadan vuoden takaista aikaa, jolloin suullisesti kerrotuilla tarinoilla oli lasten viihdykkeenä merkittävä rooli. Ne siirsivät myös suvun perinteitä sukupolvelta toiselle. Ennen kaikkea kirjailija ymmärtää syvästi lasten kokemusmaailmaa, joka joutuu välillä törmäyskurssille aikuisten usen käsittämättömän maailman kanssa.
 Itse pidän Sara, Tarinatytöstä kovasti. Niin ihanan vanhanaikainen sopivaisuussääntöineen ja kirkkokäynteineen. Kirja sopii luettavaksi pieninä pätkinä, koska siinä ei ole mitään sanottavaa juonta, vaan seurataan Kingin serkusten ja heidän ystäviensä elämää ja kommelluksia yhden kesän ajan. Kirja on sinänsä poikkeuksellinen Montgomeryn kirjoittamaksi, että siinä on minäkertoja ja minäkertojana toimii aikuinen mies, joka muistelee lapsuuttaan. Tapahtumat ja tunteet kuvataan kolmetoistavuotiaan pojan kertomana, vaikka kirjan nimihenkilö onkin jopa hieman etäiseksi jäävä Sara, jota kutsutaan Tarinatytöksi. Sara, Tarinatytössä on vahvasti läsnä lasten uskomukset sekä uskonnollisuus, serkukset jopa uskovat maailmanlopun tulevan kun lehdessä kerrotaan jostain lahkopapista joka on ennustanut maailmanlopun seuraavalle päivälle kello kaksi iltapäivällä.
Pidän Montgomeryn kirjoista paljon, eikä tämä ole poikkeus. Kirjalle on vielä ennen suomentamaton jatko-osakin, jonka aion kyllä lukea tämän vuoden aikana, joten kerron siitä jossain vaiheessa ;)
**** (Suositeltava, todella hyvä)

4 kommenttia:

  1. Oijoi. Kuulostaa hyvältä. Toi pitää kyllä lisätä lukulistaan :)

    VastaaPoista
  2. heee nyt elanor oot kyl vääräs :DDDDD toka osa on suomennettu ja tosi hyvä ;)
    ps. arvaa kuka kirjotti ;D okei, mä annan vihjeen. Opin just tnää vihdoin Mablungin ja Damrodin nimet...(uhah Faramirin miehet)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eijei en oo vääräs, ymmärsit vaan mut väärin, kultapieni ;) Kun sanoin 'ennen suomentamaton', tarkotin, että siitä on tullut suomennos mutta se on eka kerta kun se on suomennettu. Sen takia 'ennen', jos oisin luullu, ettei sitä ois suomennettu, en ois laittanu sitä vaan siinä lukis vaan 'suomentamaton jatko-osa' (;
      Ei oo vaikeeta arvata kun tossa sattuu lukemaan Miriel ja olin sun kanssa keksimässä sitä nimeä ;) Aattelitko kirjottaa tän anonyyminä vai kun kysyt tota :D?
      Tulipas tästä pitkä ja selittelyltä haiskahtava viesti. Ei voi mitään.

      Poista