tiistai 7. helmikuuta 2012

Tobi Lolness

Tobi Lolnessin luin melko nopeasti, kirja oli niin mukaansavetävä.
Takakansi:
Tobi Lolness on puolitoista millimetriä pitkä, ikäisekseen lyhyenlainen. Hän asuu suuressa tammessa, joka on asukkailleen koko maailma. 
Tobin isä on kiistelty tiedemies, joka väittää muun muassa, että puun ulkopuolellakin voi olla elämää. Kaikkein pahimpaan vastatuuleen isä joutuu tehtyään mullistavan keksinnön: laitteen avulla tammesta saataisiin loputtomasti energiaa, mutta sen hyödyntäminen vaarantaisi koko puun tasapainon. 
Lolnessin perhe kieltäytyy paljastamasta keksinnön salaisuutta, ja rangaistukseksi heidät karkoitetaan Onessaan, alaoksien pimeään ja villiin maailmaan. Elämä maanpaossa on karua, mutta onneksi Tobi saa pian uuden ystävän, rohkean ja viisaan Elisha Leen. 
Kun Tobin vanhemmat vangitaan, pojan on pakko lähteä hurjalle pakomatkalle. Tobin seikkailun jännittävät ja vaaralliset käänteet saavat lukijan sydämen pamppailemaan.
Vaikka kirja onkin lastenkirja, ei se sitä huonoksi tee. Uskon, että tämä kirja sopii kaikenikäiselle, niin monitasoisesti siinä pohditaan monia tärkeitä asioita, kuten rakkautta, ystävyyttä, yhteiskuntaa ja sen epäreiluutta, totuutta ja valhetta, rasismia, luontoa, elämää ja kuolemaa, vapautta... Kirja on myös kirjoitettu taitavasti, se koukuttaa ja panee haluamaan lisää. Itseni ainakin oli mahdotonta illalla sängyssä päästää irti kirjasta ennen kuin se oli loppu, seuraavana päivänä olin sitten hieman väsynyt. Mitä muuta sitä mahtavalta kirjalta voi toivoakaan?
No, onhan tälläkin kirjalla puutteensa. Kaikki hahmot eivät ole kovin monimutkaisia, itse asiassa varsinkin pahat ovat vain ja ainoastaan pahoja eikä heissä näy olevan lähes mitään inhimillistä. Aion lukea toisen osan kuitenkin melko pian, kunhan saan sen käsiini ja onhan minulla paljon muutakin luettavaa. Paljon.
Kirjan maailmankuva on kiinnostava ja hyvin verrattavissa omaamme: hahmot eivät usko että heidän puunsa ympärillä voisi olla mitään elämää, mutta kyllähän sieltä sitä löytyy.
Mitäs tästä enää voi sanoa? Hyvä kirja oli, mutta olisi voinut olla parempikin.
****-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti